Jak nezešílet, když všichni kolem šílí

Je to velmi aktuální téma pro každoroční období adventu. Ten krásný čas, který máme rádi, ale zároveň bývá tak náročný. Tolik věcí, které je potřeba kvůli blížícím se svátkům udělat, co všechno musíme zařídit a kolik dárků, které nakoupit. Není vůbec problém dostat se z toho všeho do stresu. Jak zůstat v pohodě a užít si advent i přes všechen ten kolotoč okolo?

Jelikož pro vás připravuji novou knihu o tom, jak si udržet vnitřní rovnováhu, k aktuálnímu období jsem pro vás vybrala a sestavila pár tipů.

Pravidelně, nejlíp každý den si udělat chviličku jen pro sebe.

Pár minut stačí. A v té chviličce nedělejte nic, co je potřeba dělat, ale zaměřte se na sebe. Zeptejte se svého těla, co by mu udělalo dobře, své duše, co by jí prospělo. Pár možností za mě: procházka venku, horká koupel, přečtení pár stránek knihy, meditace, zacvičení si pozdravu slunce.. Stačí opravdu chvilička, která bude jen a jen pro vás.

Připomínat si skutečné hodnoty.

Co je to skutečně důležité v mém (vašem) životě, na čem vážně záleží? Je to snad naklizená domácnost, deset druhů cukroví, a dárky pod stromečkem? Všichni víme, že nikoliv ? Opravdu důležité jsou zdraví, spokojenost, vzájemná láska, vztahy, vyrovnanost.. doplňte si sami, jak máte seřazené životní hodnoty. Pokud nebudeme my sami zdraví, šťastní, vyrovnaní a spokojení ve svém životě, k čemu pak je všechno ostatní? K čemu nám bude sedět u skvělé štědrovečerní večeře, rozbalit si úžasné dárky a u telky se pak nacpat cukrovím, když jídlem a pohádkami spíš zaplácáváme vnitřní pocit prázdnoty.. Já vím, ono je to většinou lidmi brané, jako „normální!. Ale vy už přece víte, že to hezké pozlátko vás skutečně šťastnými neudělá.

Cokoliv děláte, vždy si uvědomte, proč to děláte.

Tohle uvědomění je myslím to nejdůležitější.

Běháte po obchodech, sháníte nějaký konkrétní dárek nebo naopak probíráte, co kde mají a nic vás zatím neoslovilo? Všude mraky lidí, jako by snad dávali něco zadarmo.. hrají koledy, které v patosu plných nákupáků spíš otravují, než vytváří krásnou atmosféru. Horko a málo vzduchu, až se z toho skoro zvedá žaludek. Jste z toho už na nervy. A nejvíc to je znát, když přijde na jídlo. Jako by snad bylo potřeba předzásobit se na globální black out.

Čím víc se přibližuje Štědrý den, tím víc se tenhle šrumec zahušťuje. Předvánoční klasika. Znáte to, ne? Každý rok hledám cestu, jak z toho ven, jak to udělat jinak. Kromě totálního bojkotu Vánoc jsem zatím na nic kloudného nepřišla. Tak ráda bych z toho všeho vystoupila a třeba si vše ošetřila jen nakupováním z e-shopů. Jenže ono se tomu prostě úplně vyhnout nedá. Vždycky je něco, pro co je potřeba mezi ty davy zajít.

Takže, jak si zachovat zdravý rozum a nezešílet z toho?

Přišla jsem na to, že pomáhá důležité uvědomění. V momentech, kdy cítím, že mě začíná dostávat ten kolotoč a jdou na mě negativní pocity, si prodýchám tělo a vědomě si připomenu důvod toho všeho.

Proč jsem zrovna teď v tomhle obchodě plném lidí? Abych koupila tu vysněnou hračku mojí dcerce, která jí pod stromečkem udělá neskutečnou radost. Mojí i vaší motivací je přece láska. Proto to nakonec všichni podstupujeme – to je ten hlavní důvod.

Nadechněte se a prociťte tu lásku ve svém srdci. Tam, kde v tu chvíli jste, ať je to kdekoliv. Můžete tuhle lásku rozvést ze srdce po celém svém těle a vnímat ji i v konečcích svých prstů. Vy sami jste totiž láska. Láska je naší podstatou. Láska je naším hnacím motorem. Láska je důvodem proč to všechno děláme.

Zavnímejte tu velkou lásku, která má moc udržet vás ve vnitřním klidu i uprostřed rozbouřeného oceánu.. Můžete být světlem, které šíří lásku a klid mezi ostatní, tam kde je jí potřeba. O to se snažím i já.

Přeji vám krásný Advent!

 

Share on facebook
Sdílet
0 0 Hlasovat
Hodnocení článku
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Iva
6 lety

Děkuji