Očista, úleva, detox

Chceš mít skvělý pocit v těle, lehkost, zdraví v buňkách, energii a bystrou mysl? Potom jsi už určitě uvažovala (nebo i zkoušela) očistu těla. Většinou sezónní odlehčení – na jaře a na podzim je to nejvhodnější – se záměrem ulevit trávení a potažmo celému organismu od nastřádaných zátěží a zbytků toxinů.

Dnes tak moderní detoxikace

Naše tělo se průběžně detoxikuje samo. Někteří odborníci tvrdí, že poskytovat tělu očistu či úlevu zvnějšku je blbost. Já jsem toho názoru, že zátěže naší stravy, prostředí moderního světa a životního stylu jsou tak velké, že poskytnutí prostoru pro detoxikaci je nejen potřeba, ale v konkrétních obdobích i velmi žádoucí.

Nenechat to jen a jen na tělu, ale podpořit vědomě ten proces.

Obzvlášť pokud jde i o emocionální stránku našeho prožívání (přehnané reakce, neovladatelné emoce typu vztek atd.), podporu bezproblémového fungování mysli (asi znáš takové ty momenty zatemnění a neschopnosti najít správná slova, převést do slov to, co chci sdělit…)

Mám na sobě vyzkoušeno, že tělu se uleví a poznáš to na pocitu uvnitř.

Čerstvou energii

Takže co a jak dělat? Neexistuje jeden jasný stručný návod. Těch přístupů je spousta a o to složitější se v tom vyznat. Abych to zjednodušila, tak nejlepší je sladit způsob se svým fyzickým stavem a tím, co zrovna ty v tomto životním období potřebuješ.

Neuděláš chybu, když si pro začátek položíš pár otázek. Například:

  • V jakém stavu je mé zdraví?
  • Co na těle vyžaduje mou pozornost? Co chci zlepšit či uvolnit a proč?
  • Čeho bych se přála už definitivně zbavit?
  • Jaké jsou moje fyzické limity či omezení – kde/v čem bych na sebe měla být v procesu detoxu spíš laskavá?
  • Čemu novému chci uvolnit prostor?
  • Kam směřuju? Jaké jsou mé cíle pro další měsíce?

Vytvoř si čas pro sebe a zkus si odpovědět na tyhle nebo další otázky, abys měla jasnou motivaci proč do toho jdeš a co chceš dosáhnout? Zároveň se ti ukáže, v jakých oblastech se nemořit a netrápit na sílu své tělo. V případě nějaké nemoci nebo větší disharmonie by to mohlo být spíš kontraproduktivní.

Připrav se na stres

Každý proces odlehčení, ať už se rozhodneš pro jakýkoliv způsob od vynechání některých potravin po striktní půst, s sebou nese vykročení ze zajetých kolejí. To přirozeně uvádí celou naši bytost do stresu.

Je nutné přijmout fakt, že to nemusí být nikterak příjemné a taky, že v období detoxu možná nebudeš podávat obvyklý výkon. Ze zkušenosti můžu uvést, že se dostavuje větší únava, menší pocit energie, někdy průjem či nadýmání spojené se zbavováním se toxinů ze střev. Taky horší spánek, podrážděnost… ale většinou se jedná o stavy na začátku a postupně se to upravuje naopak do větší lehkosti, radosti a zbystřenému vnímání všech smyslů.

A to je přesně to, proč to děláme 😊

Konkrétní doporučení

Pro podporu očisty střev doporučuju vždycky pořídit pár šikovných pomocníků jako efektivní pomoc. Za prvé bych zmínila Psylium. Jde o nerozpustnou vlákninu. To je vyloženě kartáč na střeva.

K očistě (i dlouhodobé) střev, hlavně tlustého střeva od zátěží toxinů, residuí bakterií, plísní a parazitů je super křemelina. Čistou křemelinu můžeš pořídit i s plno dalšími doporučenými a mnou ozkoušenými doplňky u mě na eshopu.

Už jen tyhle vychytávky (každá sama o sobě) zajistí očistu střeva, a to ve výsledku způsobí lepší imunitu a náladu. A co taky není zanedbatelné, že ani při dlouhodobém užívání nezruinuje tvoji peněženku 😉

Co ještě vzít v úvahu

Málokdo si to uvědomuje v kontextu a souvislostech, ale detoxikace není jen o tom, co do sebe dostáváme nebo nedostáváme. Je to i tom, co nás obklopuje a taky čím se živý náš duch.

Proto vždy ruku v ruce s očistou by mělo jít i uvolnění životního prostoru domácnosti a osobních věcí. Toho, co mi někde leží, už to neužívám, netěší mě to, a nebo to i překáží. Čím míň toho doma máme, tím lehčeji se pak dýchá.

Vytřídit oblečení, boty, hračky, knihy, kytky, pracholapače atd. opravdu udělá hodně. V tom hovoří i Feng Shui jasně. Zároveň s tím můžeš i energeticky prostor očistit. O tom jsem psala v článku tady.

A teď to možná komplikovanější. Naše mentální závislosti. Ani já nejsem výjimkou. Sociální sítě, zpravodajství, tlachání o ničem. Bere to čas, bere to energii a často i motivaci. Ze sítí se totiž často zdá, jak jsou všichni vyladění, mají stále úsměv na rtech, skvělý život, vztahy a plní si sny. Často je realita opravdu daleko tomuhle obrazu. Ale když tomu uvěříme, připadáme si pak bohužel hoooodně malincí, takový bezvýznamní.

Každý je snad lepší, než já!

ALE PRD! Kolikrát od tohohle pocitu pomůže prostě přestat to živit svou pozorností. Přesměrovat ji na něco, co tě vyživí, dodá odvahu, podporu… nové koníčky, aktivity, pobyt v přírodě. Je to myslím docela jasné. Digitální detox je letos velkou výzvou i pro mě!

Tak pokud se chceš přidat k letošní jarní očistě (strava, cvičení, podpora, emoce) ve skupině podobně naladěných lidí, neváhej a přidej se do skupiny na Fb Příprava na nové začátky: detox a výživa s Agreou. Půjdeme krok po kroku společně, včetně receptů, “smůtýček”, šťáviček, klíčení a dalších mých tipů pro zdraví.

Minulý rok to byla skvělá jízda! Začínáme v druhé půlce února, ale všechny informace budou uložené i pro ty, kteří se připojí později. Těším se!

Share on facebook
Sdílet
5 1 Hlasovat
Hodnocení článku
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře