Kdo pracuje za stolem, chce mít víc energie aneb pracovna podle Feng Shui

Pracovna podle Feng Shui, protože nechceš čučet do zdi!

Kdo se někdy zamyslel nad tím, jak si zorganizovat vlastní pracovní koutek, místnost nebo aspoň stůl v rámci sdílené kanceláře, tak určitě ví, že těch pravidel, které se mají dodržovat je nepočítaně. …odkud kam má mířit světlo, kde mít okno, kde a jak sedět, jak si správně nastavit monitor, kde mít telefon…

A to do toho ještě nepočítám svěrákovskou teorii rozdělení sektorů pracovní plochy 🙂

Vlastní pracovnu jsem řešila celkem nedávno. Mohli jste zaznamenat fotku na mém Fb profilu Feng Shui pro vás (je to ta fotka níže).

pracovna Feng Shui konzultantky

Moje minipracovna podle pravidel Feng Shui

Jelikož mě při navrhování a stavbě domu před x lety ani nenapadlo, že ji jednou budu potřebovat, musela jsem svou mini pracovničku vmáčknout do jednoho rohu v rámci obýváku. Není to úplně ideální varianta, ale používám pracovnu jen v době, kdy rodina není doma, takže se vlastně vzájemně nikdy nerušíme.

Má to jednu nevýhodu – jsem totiž „postižená“ uměním Feng Shui, a tak každé ráno, než zasednu k pracovnímu stolu, musím si nejdřív obývák uklidit, abych se cítila dobře. Vím, že když to neudělám, bude mě nepořádek celý den podvědomě rozptylovat, a tedy obírat o výkonnost.

Ono to tak funguje i u zbytku domácnosti. Když se člověk chce uvolnit a načerpat energii, tak v okolním prostředí plného nepořádku to moc nejde – jsem si jistá, že to znáte taky. Ženy, tady máte pádný důvod, kterým přesvědčit i svého chlapa k udržování uklizené domácnosti ?

A po malé odbočce (který doufám nezpůsobí příliš vztahových konfliktů :D) tedy zpět k pracovně.. co můžete udělat v prostoru pro svou lepší pracovní pozici, podporu a víc energie do každodenních činností? Co poradí Feng Shui k pracovně?

Pokud pracovnu teprve plánujete (u vás doma) tak, obecně se dá říct, že je nejlepší mít ji jako samostatnou místnost, a to co nejblíže vstupu do budovy. Úplně nej je, pokud má vstup vlastní. V pracovně se tvoří, jedná, píše, volá, plánuje (nebo taky cvičí, masíruje, léčí…) prostě pracuje ? Tím, že co nejvíc oddělíme prostor pracovní od zbytku domácnosti, neruší se tak navzájem funkce pracovní a odpočinková.

Samostatná místnost jako pracovna je ideál

Zaměřme se teď na zařízení pracovního prostředí. Tyhle pravidla můžete využít buď doma v rámci „home office“ nebo i v kanceláři, kam docházíte.

Pár zákonitostí podle Feng Shui, která se vyplatí dodržet při tvoření prostředí pracovny:

  • Důležité je zkontrolovat si pozici svého sezenínemám za zády vstup do místnosti, nebo v mém okolí nejsou umístěné dveře tak, že na ně nevidím. To je totiž pozice podvědomého ohrožení.
  • Nemíří na mě žádný roh (zdí, nábytku..) – nejsem pod vlivem žádného energetického útoku, moje energie se tak nevyčerpává.
  • Nad hlavou nemám těžké police nebo cokoliv, co by teoreticky mohlo spadnout – opět podvědomé ohrožení.
  • Nekoukám na obrazy/předměty/místa, která ve mně vyvolávají negativní pocity (např. rozbité věci, depresivní obrazy…). Tím totiž oslabuji svou podvědomí, ubírám si kapacitu energie.
  • Pokud to lze, nesedím orientován čelem do zdi – brzdí to kreativitu. Výrazně brzdí! Kdo opravdu chce čučet do zdi? Je neskutečné, jak často tohle uspořádání vídám i v prostorách, kde by nebyl problém umístit sezení čelem do prostoru…
  • Na to logicky navazuje natočení stolu směrem do prostoru – otevřený prostor, přede mnou energie volně proudí – nechávám k sobě přicházet skvělé nápady.
  • Důležitá je opora za zády. Může to být cokoliv, co je mi příjemné, co vnímám jako pozitivní (obraz stromu, lesa, hory.. různé pozitivní symboly) a zároveň dodává stabilitu a jistotu (tedy spíš ne např. šelma, ostré tvary..). Získávám tímto podporu a oporu pro mou osobu, je to stabilní pozice jako výchozí bod pro produktivní a tvůrčí výstup mé činnosti.
  • Co se týká barev, do toho vám kecat nebudu 😀 Je ale dobré si uvědomit, že barevné spektrum nás hodně ovlivňuje a proto bych si do pracovny nedávala chladné tóny. Vhodnější jsou spíš jemné teplé odstíny barev. A pokud výraznou sytou barvu, tak jen na menší ploše, aby vás po pracovním dni nebolela hlava..
  • Živé rostliny jsou v tu víc, než žádoucí. Ale pozor na jejich tvary! Kaktus nebo tchynin jazyk radši ne…
Proč? Protože kaktus!

Změníte-li svou interakci s prostorem, změní se i vaše jemnohmotné energetické vnímání. Díky vhodnějšímu uspořádání pracovny podle Feng Shui nebudete zbytečně přicházet o drahocennou vnitřní energii. Dokážete se líp soustředit. Dokážete být kreativnější a produktivní.

Všechny tyto zákonitosti vychází z našeho přirozeného fyziologického a energetického nastavení. Nevěříte přece, že jsme jen jedno tělo, jedna oddělená částečka od přírody, ostatních lidí a věcí, které nás obklopují. Nepovažujete se snad za součást vesmíru? Věřím, že vy jakožto čtenáři mého blogu, svět a sami sebe už dávno vnímáte v souvislostech ?

A aby toho nebylo málo, mám tu teď pro vás ještě bonus! Průvodce pro ložnici podle Feng Shui, volně ke stažení. Prostor ložnice a spánek obecně má vliv na naše zdraví a duševní rozpoložení. Ložnice ovlivňuje taky vztahy s partnerem (případně možnost si partnera najít). A pokud je v těchto oblastech něco, co můžete ovlivnit „jen“ nastavení místnosti, kde spíte, tak proč to nevyužít ve svůj prospěch? Ke stažení tady >>>.

Na závěr vám přeju, abyste si dokázali nastavit pracovnu (případně i domov celkově), která bude místem, kde se cítíte skvěle vy i vaši klienti. Prostor, který vás bude podporovat v činnosti, kterou jste si zvolili za povolání – poslání. Prostor, kde k vám budou přicházet nápady a budete plní energie. Díky umění Feng Shui je to možné! 😉

Share on facebook
Sdílet