Jak je to vlastně s tím FENG SHUI

CO je přesně Feng Shui? Všichni už o tom slyšeli, ale kdo vlastně dokáže stručně říct, co to je? Nenašla jsem nikde krátkou a výstižnou definici. No, a tak si říkám, proč bych jí nemohla vytvořit já sama.

Někdy mi přijde, že se kolem toho nadělá zbytečně moc řečí 🙂 Lidí, kteří se tomuto učení více či méně věnují je dnes už požehnaně. Není se čemu divit, protože původní filozofie, které FS vychází, je velice zajímavá a obsáhlá.  Každý si tu najde to své. Je možné dostat spoustu informací na internetu, v knihách i na kurzech.

Dům podle Feng Shui, zn. udělej si sám.

Jsou takové dva přístupy, jak je Feng Shui veřejně prezentováno.

Dle prvního přístupu se zdá, že na tom vlastně nic není. Stačí si správně umístit sošku Budhy nebo čínské mince na kliku a je o harmonii postaráno. Dají se najít články s popisy různých metod (většinou Ba Gua). Varianty moderního DIY.

Druhý přístup Feng Shui vnímá, jako něco téměř tajemného. Informace se předkládají v článcích, které jen nakousnou to, co v titulku slibují. Neříká se zdaleka všechno, většinou spíše to, jak by se to dělat nemělo. Ale jak ano – to už je velká věda, na to si raději pozvěte odborníka, abyste si ještě neuškodili.

No.. upřímně, nechci vás děsit, ale v předešlé větě se skrývá větší kus pravdy. Jenže je tu jedno velké ALE. 

Tím ALE jste vy sami. Vždy totiž záleží na Vás osobně. Každý člověk má jiné dispozice. Jak jste vnímavý, senzitivní a odolný. Také jakou genetickou výbavu máte od svých předků nebo jak Vám přejí hvězdy.

Všichni máme svou totiž vlastní energii Qi (čchi). Proudí (nebo někdy také neproudí) nám v těle. Tímto zdravotním aspektem se pak zabývá tradiční čínská medicína.

Naší Qi můžeme v životě buď hýřit nebo ji kultivovat. Z velké části tedy záleží na nás, jakým žijeme životním stylem, jak vnímáme sami sebe a jak reagujeme na radosti a strasti všedních dní.

Bez člověka, jako spojovacího prvku nebe a země, by tedy Feng Shui nemělo význam. Až člověk tomu všemu dává smysl.

Tohle je přesně důvod proč vnímám osobní rozvoj člověka jako nezbytný doplněk umění Feng Shui. Stejně jako cvičením a zdravou stravou udržujeme naše tělo fit, můžeme pracovat s naším vnitřním naladěním a stavem mysli.

Co tedy nějakou tu definici?

Pod názvem Feng Shui lze nalézt praktické rady, jak si uspořádat prostor  – například jak si nastavit ložnici, aby se nám dobře spalo. Feng Shui skrývá bohatou historii a filozofii, specifické metody a výpočty. Co navíc najdete zde na blogu je přesah do oblasti osobního rozvoje.

Feng Shui je tedy umění, které pracuje s přirozenými zákonitostmi vesmíru a přírody a zaměřuje se na vyladění konkrétního prostoru pro konkrétního člověka.

A to, že váš domov nebo kancelář – prostě místo, kde trávíte hodně času – je s vámi spojen a ovlivňuje vás na jemnohmotné úrovni, už přece víte. 😉

Share on facebook
Sdílet
0 0 Hlasovat
Hodnocení článku
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Energetický detox domova - Zuzana Věchtová
5 lety

[…] jak očistit prostor od negativních energií je více a ve Feng Shui jich využíváme hlavně před stěhováním do nového bytu nebo domu, ale právě taky při […]