Ono se snadno řekne seber odvahu..

Chtěla jsem dnes napsat něco o odvaze, protože vnímám, že pro šťastný život je velmi potřeba.

Může se totiž stát, že přes veškerý osobní vývoj, mi nebude nic platné, když konečně zjistím, co a proč mě dělá nešťastnou. Když dokážu poznat, proč cítím něco negativního nebo co/kdo mi stavy jakéhokoliv druhu negativity způsobuje. Je to k ničemu, pokud se nedokážu sebrat a změnit to. Je to odvaha k tomu udělat nezbytné, nepříjemné kroky.

Odvaha není absencí strachu, ale spíše rozvahou, že něco jiného je důležitější než strach. – Ambrose Redmoon

Ano, první a zásadní stupeň je ujasnit si vše v sobě. Začínáme pak prožívat každodenní momenty o trochu jinak, vnímat hlouběji – každý jinak a po svém, ale spojovacím prvkem je lepší pocit ze života.

Jenže! Po nějaké době se můžeme dostat do bodu, kdy máme v sobě jasno, ale vnější okolnosti neodpovídají tomu, jak chceme žít. Může to být nevrlý partner, nudná práce, ztrácení času činnostmi, které odvádí pozornost od nás samých a od skutečné reality (jako čučení na seriály). Cokoliv, co nás tlačí.

Ve svém středu jsme vyrovnaní a dokážeme být šťastní, ale ty silné vlivy z okolí nás stejně umí rozhodit.

Možná vnímáte to slovo lehce negativně – podobně jako drzost. Záleží totiž, jestli někdo sebral odvahu a postavil se svému strachu (velmi pozitivní, hrdinské) nebo se někdo odvážil udělat něco nečekaného, jiného, nestandardního (vnímáno ostatními spíš negativně, jak si to vůbec mohl/a dovolit?!).

Po hlavě do toho?

Možná teď čekáte, že napíšu něco ve smyslu vyprdněte se na pochybnosti, seberte odvahu a po hlavě do toho. Ale ne, to napsat nechci. Vím totiž, jak je to straaaaašně těžké! Jak by si to člověk v hlavě mohl stokrát rozmýšlet, proč by “to” měl udělat, ale prostě to nejde, stále ho něco nehmatatelného brzdí. Možná to taky znáte.

Každopádně odvaha je schopnost, kterou je možné trénovat. Chtěli byste třeba sebrat odvahu odejít z nenáviděné práce, ale nejde to. Prostě máte strach. Strach, že nenajdete nic jiného, lepšího, že se neuživíte děláním toho, co vás baví, že na vás ostatní budou koukat skrz prsty.. dosaďte si podle sebe.

Jak vypilovat schopnost odvahy? Zkuste začít dělat nestandardní věci, po malých krůčcích, zato často. Zamyslete se, co by pro vás osobně bylo takovým dobrým tréninkem odvahy? Co si teď můžete dovolit a nebude to zatím mít zásadní vliv na váš život?

Může to být třeba odvaha vyzkoušet úplně novou aktivitu, oslovit neznámého člověka, nafocení aktů, začít se otužovat.. cokoliv, co vás vyvede z komfortní zóny! Trénujte, jak jen často to půjde. Jako vedlejší efekt tím posílíte sebejistotu.

Odvaha a její dostatek nebo nedostatek totiž přímo souvisí s mírou jistoty. Možná si nejste dostatečně jistí sebou a tím, co opravdu chcete.

Chci se s vámi podělit o svou zkušenost. Dnes už mi to přijde poměrně jednoduché. Ale kdysi jsem před nějakým důležitým rozhodnutím pořád dokola zvažovala pro a proti, vymýšlela záložní plán, hodnotila všechny možnosti a scénáře, přemýšlela, jak kdo bude reagovat.. tak jsem se neposunula ani o píď. Hlavou to prostě nejde vymyslet. Tedy možná, že zrovna vy v pohodě vymyslíte, zrealizujete.. ale jaká bude skutečná realita po nějaké době, budete opravdu tam, kde jste chtěli být? Nebo jste se jen zbavili nechtěného, ale na místo toho jste zas v jiném druhu něčeho ne zrovna ideálního, tak jako tenkrát já?

Soustředěním na to co nechci si stejně jen přitahujeme to nechtěné.

Je ale možné ztišit se a zkusit vnímat co nám říká naše tělo, kam nás vede naše srdce. Nejdřív se zorientovat uvnitř sebe. Kde cítíte, že máte být, co vám dělá radost, jak se chcete cítit nebo kdo je ten s kým chcete kráčet životem? Je to takové zastavení a nadechnutí se. Umožní vám to uvědomit si vlastní skutečně hluboké pohnutky.

Před tím zásadním krokem – ke kterému právě sbíráte odvahu – je důležité soustředit svou pozornost na to, co očekávám, že mi to má přinést. Na tu pozitivní stránku. A ne tolik na to, jak to bude složité.

Vysněte si to pro sebe to dobré. Do všech detailů. Podle pocitů v těle poznáte, jestli je to ono. Hřeje vás ta představa u srdce? Je vám příjemně, když si to v hlavě probíráte? Vykouzlilo vám to úsměv na tváři? Jste natěšení?

Co všechno příjemného jste schopni vymyslet, že je díky vašemu odvážnému konání možné? Klidně přehánějte 🙂 Nežeňte se bezhlavě za něčím/někým. Štestí nedorazí zvnějšku. Štestí je uvnitř vás. Nasměrujte se za tím, jaký budete mít ve výsledku pocit. Pocit vás povede správnou cestou.

Pro podporu Vašeho pocitu štěstí jsem sestavila určitou metodu, která Vám pomůže správně se připravit na vše, co Vás čeká. Díky tomu dokážete zakotvit tento příjemný pocit vnitřního uspokojení hluboko do svého nitra. Jako e-kniha ke stažení zdarma ZDE.

A možná pak zjistíte, že už ani tu odvahu sbírat nemusíte. Protože už víte vše, co potřebujete, teď už jste si jistí..

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Share on facebook
Sdílet
0 0 Hlasovat
Hodnocení článku
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ramonek
5 lety

Co je to odvaha??je to slovo…Co znamená…, je pocit…
Jaký pocit???
Jaký je to pocit stát tváří v tvář vlastnímu strachu???
Postavit se mu čelem…chvět se až do morku kostí…a přitom mu čelit ..
Odvaha je vlastně bláznovství…protože nikdy nevíme jak to dopadne…
Odvaha je víra,že to dáme a že to bude dobré….
My to nevíme…jen věříme…a když opravdu něčemu věříme a děláme to….
většinou to přežijeme…A když vše ustojíme…můžeme mít z toho i radost.
Věci se samy vyvinou….))