Jak vytvořit příjemnou atmosféru domova z pohledu Feng Shui

Nemáte o Feng Shui zatím mnoho detailních informací, ale vaším cílem je zařídit příjemný a pohodlný domov. Nechce se vám číst stohy knih nebo hledat něco o metodách Feng Shui a snažit se to pak aplikovat na svůj prostor. Chcete prostě jen vytvořit ve svém domově pohodovou atmosféru, aby se tu všichni členové rodiny cítili dobře, rádi se sem vraceli. Tak čtěte dál 🙂

Existuje jedna věc, kterou když dodržíte, můžete v prostoru nastolit harmonii a nic tím nezkazíte. Je to část Feng Shui, kde důraz je kladen na vzájemné působení estetiky, praktičnosti a s přihlédnutím k individualitě jednotlivých lidí v domácnosti.

Každý prostor a každý člověk potřebuje z hlediska FS něco trochu jiného. Jenže to není jednoduchá věc, to je úkol pro poradce Feng Shui vše skloubit a navrhnout jednotlivé prvky na míru. Můj tip pro vás spočívá v něčem jiném.

Univerzální pravidlo

Pokud se má v prostoru cítit každý člověk dobře, je výhodou dodržet univerzální pravidlo 5P, nebo-li pět prvků. Aby prostor působil dobře budeme se snažit vyhnout jednotvárnosti.

Tohle je naprostý základ. Vím, že dnešní interiéry z moderního pohledu tíhnou k minimalismu, jednoduchosti až strohosti. Sklo, kov, rovné linie, šedá a bílá barva, odhalený surový beton.. no jeden by z toho mohl taky dostat depresi. Zrovna v takto popsaném interiéru výrazně dominuje prvek kovu. Kov je jak známo chladný a také tak působí. A my jsme lidi, ne roboti 🙂

moderní neútulno

Jasně, je to hezké na pohled, takové čisté, přehledné a jednoduché. Ale má to daleko do hřejivého pocitu domova tak, jak bysme ho asi většinou chtěli zažívat. Samozřejmě je to i otázka vkusu. Na minimalismu není nic špatného, ale i  když máme minimalistický interiér, nemusí to být jednotvárný a nudný interiér.

Teď mluvím čistě za sebe a to, jak vnímám interiéry já, nemusíte se mnou souhlasit. Ale podle mě, pokud jde o vytvoření příjemné atmosféry domova, tak tohle umí ženy – i díky detailům a doplňkům (nebo alespoň dokáží vnímat, že tomu něco chybí, jen neví co), zatímco muž častěji vytváří (pokud si už interiér zařizuje sám) častěji ty moderní prostory s prvky strohosti. Je to efektní na pohled, třeba pro takový hotelový pokoj fajn, ale dlouhodobě se v tom příjemně bydlet nedá.

Naproti tomu, pokud dodržíme zásadu 5P, interiér bude oslovovat naše smysly, každý člověk si najde ten prvek v prostoru, který zrovna jemu je příjemný. Celkově bude místo působit harmonicky a vyváženě. A nebude vás to nutně stát majlant!

Pojďme si tedy představit tuto zásadu blíže. Celé Feng Shui se opírá o teorii pěti prvků. Pět prvků je základním stavebním kamenem celého tohoto umění. Poznat, jak prostor funguje, jaká zde je energie, na základě toho vyvažovat prvky, a to individuálně pro konkrétní členy domácnosti, to je úkolem práce poradce Feng Shui.

Pro účely vytvoření příjemného domova stačí, když se budete řídit svým vkusem, zdravým rozumem a velmi nápomocnou může být i Feng Shui teorie 5P.

V praxi to znamená dodržet zastoupení všech pěti prvků v interiéru. Vytvořit tak harmonii podobnou té v přírodě. Je nám to přirozené a blízké právě proto, že jsme součástí přírody. Pokud se nebudeme vnímat jako součást přírody, dopadne to s námi jako lidstvem nedobře.

5P – pět prvků

Tyto prvky jsou: voda, dřevo, oheň, země, kov. Určitě vás teď napadá, že to u vás doma nejde, protože nemůžete mít krb, nemáte akvárko a podobné myšlenky 🙂 Ale nebojte se, není to vždy potřeba. Zastoupení jednotlivých prvků v interiéru můžete vybírat z následujících možností:

  • VODA: modrá nebo černá barva, vlnité linie (např.na textilu) , symbol vlnky, obrazy vody/moře/lodí
  • DŘEVO: všechny odstíny zelené, živé rostliny, vysoké štíhlé tvary (např.lampa), dřevo jako takové (masiv), obrazy lesa, stromů..
  • OHEŇ: červená barva, svíčky, vonné tyčinky, krb/kamna, trojúhelníkový tvar nebo symbol trojúhelníku, obraz s ohnivými barvami či motivy
  • ZEMĚ: žlutá, hnědá, béžová barva, keramika v jakékoliv podobě, kameny, kamenné obklady, tvar čtverce, solné lampy, obrazy hory nebo polí
  • KOV: všechny odstíny šedé barvy a bílá, zlaté a metalické odstíny a materiály, kov na nábytku a doplňcích, kulaté tvary, symbol kruhu

Barvy, tvary, předměty, nábytek, doplňky i spotřebiče.. to vše má svůj dominantní prvek. Některé kousky jsou sporné, ale vždy je tu dominantní prvek jen jeden. Ženy, řiďte se svým jemnocitem.

A teď důležitá věc na závěr: nesnažte se dodržovat pravidlo 5P dogmaticky. Není potřeba přeplácat interiér všemi možnými doplňky. V tomhle případě méně je více. Ale právě proto, že už nábytek, stěny a ostatní předměty nějaký prvek zastupují, stačí se rozhlédnout a doplnit ty prvky, které chybí, nebo jsou hodně v menšině. Snažíme se o rovnováhu a všeho jen tak akorát. Přiměřeně, přiměřeně.. znáte to 🙂

Toto pravidlo platí především pro obytné prostory, které se aktivně využívají, takže kuchyň, obývák, předsíň.. Co se týká ložnice a pokojíčků je lepší přizpůsobovat prostor člověku, který konkrétní místnost obývá, jeho stylu a třeba i vyhraněnému vkusu.

A pokud vás Feng Shui zajímá, a jste zrovna ve fázi zařizování domova, nebo řešíte nějaké životní potíže, určitě si přečtěte mou e-knihu o pravidlech Feng Shui pro ložnici. Ke stažení zdarma tady. Ono totiž to, v jakém prostoru spíme ovlivňuje to, jak spíme a to zase, jak se celkově cítíme. Máme dost síly zdolávat překážky života? Chceme být všichni zdraví, šťastní a spokojení. Kdo by nechtěl, že? Zaměřit se na svůj prostor může být prvním krokem k pohnutí energie žádoucím směrem.

Na téma vytváření příjemné atmosféry by se toho dalo napsat tolik! Snažila jsem se být stručná 🙂 Ještě bych se mohla rozepsat o proudění Čchi – životadárné energie, nebo 3 základních oblastech domova, které byste si měli podle Feng Shui ošetřit, ale to zase někdy příště. Kdybyste potřebovali poradit konkrétně a na míru mrkněte sem a kontaktujte mě.

Tak ať se vám příjemně bydlí a krásně žije!

 

Share on facebook
Sdílet
0 0 Hlasovat
Hodnocení článku
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jak být zdravou a zářivou ženou - Zuzana Věchtová
3 lety

[…] znamená respektovat polarity: režim světlo-tma (den/noc), léto-zima, mužský-ženský princip (jang/jin), biologické hodiny, fáze života, ve které se nacházíme, tzn. maminka malých dětí po sobě […]