Vnímej svůj vlastní domov

Napadlo vás někdy, že je možné se naciťovat na svůj domov? Vnímat jaký vlastně je váš prostor, jak působí na vás a na ostatní lidi? U cizích domácností nám to jde celkem snadno, ale ve vlastním je to o hodně komplikovanější.

Znám to moc dobře – když se pohybujeme často v nějakém prostoru, tak ho vnímáme jinak, než na začátku. Pro , jako Feng Shui poradce je velmi důležitá první návštěva u klienta doma, prvních pár momentů uvnitř, kdy jen vnímám..

Zkusili jste se i vy někdy pozastavit nad tím, jaký je ten prvotní pocit, když vstoupíte do místa, kde to ještě neznáte?

Třeba jdete k někomu poprvé na návštěvu a ta první vteřina, dvě, když vstoupíte dovnitř rozhoduje o tom, jak se tam cítíte. V tom jednom okamžiku vnímá naše tělo a naše podvědomí tolik vjemů a zpracovává je rychlostí blesku.

Jenže vy nemáte moc čas to všechno zaznamenat, protože se zrovna mile usmíváte na hostitelku, něco povídáte, hledáte věšák nebo se snažíte zorientovat kudy pokračovat do obýváku a kde je wc. Částečně to vše probíhá na podvědomé úrovni. Ale ten prvotní okamžik, když jste vstoupili, jak na vás prostor dýchl, jaké to ve vás zanechalo dojmy – to je to jemné vnímání, které u sebe doma už nezažijete.

U sebe doma poprvé

Znáte to tam totiž jako své boty, ty jste ten prostor přece vytvořili. Věci, které se tu nacházejí jsou tu jen vaší zásluhou, jejich rozmístění, jejich textury a barvy. Taky vůně, které převažují a světlo, jeho intenzita a odstín.. tohle vše vytváří určitý druh atmosféry. S tou se dá kouzlit. Nebo se taky dá úplně zazdít 🙂

A jak se můžete znovu nacítit na svůj domov? Jak zařídit, že na vás dýchne, jako byste do něj vstoupili poprvé? Chce to opravdu dívat se na to jiným pohledem a zároveň použít všechny smysly. Nevnímat to, co v prostoru vidíme, ale vnímat to, co v něm viditelné není.

Úplně nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je odjet na nějakou dobu pryč. Aspoň pár dní zůstat na jiném místě.

Využijte tohoto poznatku až pojedete na dovolenou a vrátíte se zpět. Ten okamžik, když vejdete do svého domova – vnímejte to! Vybalíte až později! 🙂 Otevíráte vstupní dveře.. vcházíte do předsíně/chodby a pak dál do obývacího pokoje.. Dýchne na vás na chviličku ta celková atmosféra místa, jako byste tam vešli poprvé.

Zkuste teď očima, které si už přivykly na cizí místo, pozorovat svůj vlastní prostor – jak na vás v tu chvíli působí. Vypadá najednou trochu jinak, než jak si ho pamatujete, že? Možná zjistíte, že tam je někde něco, co vám vadí, co vás dráždí. Nebo naopak je to celkově útulné a příjemné místečko přesně pro vás.

Pokud rozpoznáte nějaké místo, kde “něco” není ideální, můžete zkusit rozklíčovat, co přesně tam vadí. Věřte svým pocitům. Prozkoumejte místo kousek po kousku až vám padne zrak na konkrétní spouštěč. Poznáte to opět podle pocitu. Do těhle záležitostí nemá mozek moc co mluvit.

Návrat po delší době domů je neopakovatelný moment. Za nějakou chvíli už vám to místo zase bude připadat důvěrně známé a ztratí se ta unikátní možnost nechat se zaplavit dojmy.

Doporučuji si to vše zapsat. Jaký byl ten prvotní dojem? Jaký pocit jste zaregistrovali při vstupu? To první, co jste zaznamenali svými smysly byla vůně nebo barva nebo snad skvrna na zdi, kterou už se chystáte několik měsíců přemalovat a stále nebyl čas? Na co vám padlo oko jako první v hlavním obytném prostoru, co je tím lákadlem, které přitahuje pozornost?

Z poznámek je později možné nejen rozklíčovat konkrétní místa, kde a s čím je třeba problém, ale také jako bonus můžete zjistig, jak na tom jste vy osobně. Chaos nebo pořádek? Přeplněnost, nesoulad, nebo naopak harmonie, vyrovnanost?

Váš domov totiž naprosto věrně odráží to, jakým člověkem jste uvnitř. Tohle vědomé vnímání svého domova může být tedy docela slušná sebereflexe 🙂

Budu ráda, když se podělíte o své postřehy! Co jste zjistili o svém prostoru a třeba i o sobě, když jste se vrátili z dovolené? Nebo možná ani nemusíte odjíždět a vracet se, abyste rozpoznali co a jak..

No a kdybyste zjistili něco zásadnějšího, možná to bude chtít odbornou radu. Jsem tu pro vás jako Feng Shui poradce. Nebo si pro začátek můžete stáhnout zdarma mojí e-knihu o ložnici a nastavit díky tomu správně svůj prostor v jedné ze tří nejdůležitějších oblastí domova.

Share on facebook
Sdílet
0 0 Hlasovat
Hodnocení článku
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Energetický detox domova - Zuzana Věchtová
5 lety

[…] domov – místo, kde se pohybujeme tak často, že už ho ani moc nevnímáme, si zaslouží naši pozornost zejména v jarním období. Po zimě je totiž často […]