Jedna věta pro životní změnu, aneb čtyři dohody jinak.

Přemýšlela jsem nad Čtyřmi dohodami. Určitě znáte knihu nebo jste viděli představení v podání Jardy Duška. Je to opravdu takový základ pro další osobní rozvoj člověka. Už jen pochopení a integrování těchto čtyř dohod do svého života výrazně pomůže k osvobozujícímu pocitu v životě a nepochybuji, že i nastartování transformace životních okolností.

Ale! Úplně mi nesedí, jak jsou jejich názvy psané s ne- na začátku. Myslím, že je pro člověka snazší něco začít dělat jinak, než se vyloženě zbavit starého návyku. A že ty návyky ve stylu dělání si domněnek nebo braní věcí osobně jsou často sakra hluboko zakořeněné.

Čtyři dohody jinak?

Ono o čtyřech dohodách kolikrát dávno víme, četli jsme to všude možně, přišlo nám to tehdy tak smysluplné a chtěli jsme to od teď dělat jen podle nich. Ale ouha! Po nějaké době se to zakryje nánosy nových zážitků a situací, takže spojení s tímto uvědoměním slábne, až tak trochu rezignujeme. Je to i váš případ?

A tak jsem se na to podívala jinak… Zkusila jsem převést je do pozitivního jazyka a věřím, že vám to pomůže snáz je začlenit do svého běžného chování. Na konci z toho vypadne jediná věta, která může pomoci změnit vše.

Ne nedělej, ale změň to, co už děláš.

  • Nehřeš slovem – tady je to jasné: Miř slovem přesně.

Veškerá negativa, která vyslovuješ se k tobě oklikou vrací. Snaž se ve všem a všech vidět (a taky komentovat) tu lepší stránku..

Způsobem, jakým mluvíš a o čem, ovlivňuješ to, jak se s tebou jiní lidé cítí. Pokud nemáš zaručenou informaci a jen pouštíš dál, cos zaslechl, zamysli se, jestli je to ta správná energie, kterou se chceš obklopit. Nechť jsou tvá slova upřímná a laskavá.

  • Neber si nic osobně

Začni být autentický a pravdivý sám k sobě. Vnímej, že lidé tě nechtějí vědomě zraňovat – jedovaté šípy jsou vždy vlastní skrytou bolesti toho, kdo je vystřeluje.

Největší utrpení plyne z nedosycené sebelásky. Miluj na prvním místě sám sebe a zkrotíš tak své ego.

  • Nevytvářej si domněnky

Přestaň v hlavě roztáčet myšlenkové kolotoče a raději se zeptej a komunikuj s druhými, pokud to pomůže k vyjasnění situace.

Není potřeba všem myšlenkám věnovat pozornost a rozvíjet je. Ty, které spadají do kategorie „co by kdyby“ můžeš s klidem propustit a zaměřit se na to, co je přítomné tady a teď.

  • Dělej vše, jak můžeš nejlépe – ta už je jasná, že?

Zapoj do své aktivity radost a nadšení. Pak jde vše skoro samo. Pokud to není zrovna možné, snaž se alespoň mít vždy čisté svědomí, žes udělal maximum pro tuto věc.

A jestli jsi udělal maximum a stále to není ono, nech to být a netrap se tím – často se to dotáhne samo nebo to patří někomu jinému. Nemusíš tedy řešit výčitky a domněnky 😉

Když to tedy shrnu, to hlavní, co si z toho lze odnést je toto:

Tvá slova ať jsou upřímná a laskavá, miluj sebe na prvním místě, propouštěj zbytečné myšlenky a zůstávej co nejvíc v přítomnosti, pracuj a žij ze srdce.

Jediná věta, která dokáže změnit váš život, pokud se jí budete snažit upřímně řídit. Znalost a uvědomění čtyř dohod vám pomůže orientovat se na životních cestách. Hodně zdaru na té vaší jedinečné cestě vám přeju! <3

Pro vědomé vytváření života – ekniha ke stažení zdarma zde >>>https://zuzanavechtova.cz/ekniha-zdarma/rozhodnuti-ke-stesti/

 

 

 

Share on facebook
Sdílet
0 0 Hlasovat
Hodnocení článku
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ach, ta dnešní mládež, aneb planetární záležitost - Zuzana Věchtová
4 lety

[…] kteří si začnou uvědomovat, že na úkor jiných bytostí žít nechtějí, začnou tvořit nový svět na základě lásky. Třeba si řeknete, že jsem naivní a úplně mimo. Však ono to možná […]