Energetický detox domova

O detoxikaci se mluví a píše hlavně v souvislosti se zdravím. To, že našemu tělu čas od času dělá dobře odlehčená strava, zeleninové šťávy a třeba i občasný půst, víme asi všichni. Doba, kdy potřebu očisty vnímáme nejsilněji bývá každoročně s příchodem jara.

Tenhle článek ale není o stravě a těle, i když to s tímhle tématem také hodně souvisí. Jde o jednu z možností, jak získat více energie – o očistu prostoru z pohledu Feng Shui.

Pokud totiž cítíte, že byste s životem potřebovali nějak pohnout, nastartovat, získat více sil a oživit vztahy – a nemusí to nutně být jen na jaře, tohle je článek právě pro vás.

Očista prostoru od negativních energií

Náš domov – místo, kde se pohybujeme tak často, že už ho ani moc nevnímáme, si zaslouží naši pozornost zejména v jarním období. Po zimě je totiž často v domě hutná až stagnující energie, která na nás může mít vliv v podobě únavy a pocitu nedostatku sil.

Máte taky někdy dojem, že bez zjevné příčiny je na jaře těžké se nastartovat, podávat výkon a nepodléhat únavě?

Kromě toho, že v takovém případě je potřeba pracovat sám se sebou a svou energií na fyzické i duševní úrovni (v tom skvěle pomáhá cvičení Čchi-kung), může nám výrazně pomoci zaměření se na právě na prostor. Místa, kde se často pohybujeme jsou s námi silně energeticky propojena.

Po energetické detoxikaci prostoru zažijete pocit uvolnění, oživení a nabití novou energií.

Takže, pokud cítíte, že to chce letos udělat razantnější zásah, pojďte do toho!

Jak na to?

Způsobů, jak očistit prostor od negativních energií je více a ve Feng Shui jich využíváme hlavně před stěhováním do nového bytu nebo domu, ale právě taky při výměně energií roku. Tohle období spadá na začátek února, ale rozjezd nových energií nabíhá celé jarní období.

Pro zajištění si dostatku síly (nebo tedy neobírání se o energii) je žádoucí připravit na nové období i náš prostor a nemusí to být jen domov, ale i kancelář nebo místo, kde trávíte hodiny v práci.

Možnosti, které k energetické detoxikaci máme jsou následující a nejlepšího výsledku dosáhneme kombinací více z nich:

  • Větrání – kromě toho pravidelného několikrát denně udělejte taky častěji větší průvan otevřením všech oken (nebo i vchodových dveří). Ať vzduch proudí!
  • Úklid a očista, a to doslova. Otření prachu, všech povrchů, mytí oken a dveří vč. rámů a parapetů, vymetení pavučin a prachu i za nábytkem, topením, ve všech zákoutích a temných rozích prostoru. Vyleštění všech zrcadel – to je z energetického pohledu opravdu důležité!
  • Roztřídění věcí na ty, které ještě využijeme a na ty, které mohou posloužit jiným a ty, které už je na čase vyhodit. Nejde jen o oblečení, ale i o věci uložené na půdách a ve sklepích, garážích nebo komorách – ty, které běžně až tak nepotřebujeme a většinou jsou skladovány jen pro případ „kdyby náhodou bylo potřeba“.
  • Zbavení se věcí, které nám nedělají radost – nechtěné dárky, věci, se kterými máme negativní asociace a těch, které nás vážou k minulosti (např. fotky z minulých vztahů, suvenýr z nepovedené dovolené…)
  • Očista solí. Do každého rohu místnost nasypat hromádku himalájské soli a nechat 24 hodin. Poté shrnout a vyhodit (nejlépe zakopat do země).
  • Očista kouřem. Existuje spousta možností vykuřovadel. Ze své zkušenosti mohu doporučit šalvěj a palo santo. Tenhle způsob zastanou i vonné tyčinky, se kterými procházíme místnost kolem dokola a vizualizujeme si záměr očištění od negativních energií.
  • Zapálení svíček z přírodního vosku postupně v každé místnosti a nechat ji celou dohořet – jde o očistu plamenem, která má také velkou sílu.
  • Úklid a příprava na jaro venku kolem domu – protože to, co k nám přichází z venku se přenáší i dovnitř. Nezáleží, jestli bydlíte v bytě nebo rodinném domě. I o společné prostory bytového domu je potřeba se starat.
  • Očista zvukem, ke které můžeme použít tibetskou misku nebo podobně znělý nástroj a procházet dokola jednotlivé místnosti, nechávat rozšířit rezonanci zvuku po celém pokoji. Další možností je pouštění hudby určené k očistě prostoru, na youtube najdete takových nahrávek dost, např. tahle je má oblíbená.
  • Oprava toho, co špatně funguje nebo je rozbité – tj. zapojit muže 😊 A klidně i výmalba některých místností (pokud se do toho chcete pouštět opravdu od základů). V tom případě doporučuji podívat se blíž na možnost využití čistě přírodních barev.
  • Péče o pokojové rostliny. Ostříhat zaschlé listy, přesadit nebo doplnit substrát, zbavit škůdců, pokud nějaké odhalíte a odstranění těch rostlin, které spíš umírají, než krásně a bujně rostou.

Co nemůžeš udělat dnes, odlož nejpozději na víkend! 🙂

Je toho dost, že? 🙂 Ale není potřeba dělat vše, vyberte si pár bodů, co zvládnete udělat ještě dnes nebo v příštích několika dnech. Víte, jak to je s tím odkládáním – už se k tomu pak pravděpodobně nedostanete nikdy.

A ještě jeden tip pro vás – pokud berete na očistu opravdu vážně a chcete mít, co nejlepší výsledek, vyměňte toxickou drogerii za přírodní prostředky. Nejen ty na úklid a praní, ale i ty, které denně používáme jako zubní pasta, tělové krémy, deodoranty, dekorativní kosmetika atd. Proč bychom měli opět dodávat, ať už do těla nebo prostoru, škodliviny, když se jich pak musíme po čase pracně zbavovat, že? 😉

Něco navíc, pokud řešíte spánek a ložnici: potom by vám neměla uniknout takto e-kniha, kterou jsem pro vás sepsala a zdarma stáhnout si ji můžete zde >>>.

Share on facebook
Sdílet
0 0 Hlasovat
Hodnocení článku
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spirituální kolaudace domu - Zuzana Věchtová
5 lety

[…] větší svíčku, aroma lampu s vonným olejem, vonné tyčinky nebo vykuřovadlo a projděte s nimi všechny místnosti. Ideálně celou místnost – každý roh – po směru hodinových ručiček. Toto lze provést i […]

Očista, úleva, detox – Zuzana Agrea
2 lety

[…] Vytřídit oblečení, boty, hračky, knihy, kytky, pracholapače atd. opravdu udělá hodně. V tom hovoří i Feng Shui jasně. Zároveň s tím můžeš i energeticky prostor očistit. O tom jsem psala v článku tady. […]