Spirituální kolaudace domu pro šťastný život rodiny

V časech, kdy lidé ctili propojení sil přírody, vesmíru a Boha, zkrátka vyšších sil, které nás jako lidi přesahují a jejichž jsme součástí, bývalo naprosto přirozené provést požehnání novému domu a připravit ho tak na život rodiny.

Tenhle článek není jen o prostoru, požehnání a rituálech. Čtěte až do konce! 😉

Cílem bylo, kromě symbolického vyjádření přechodu a začátku nové životní etapy, také jistého energetického sladění prostoru a osob v souladu se záměrem spokojeného života rodiny.

Dnes už se tato tradice nedrží – pokud nejste členem některé z církví. Vím, že křesťané stále tento zvyk chovají v paměti a více či méně využívají přítomnosti kněze, který tuto službu může provést.

Moderním životním stylem jsme často odpojeni od přírodních cyklů a zákonitostí. Nevnímáme energie kolem nás, a dokonce často ani ty uvnitř nás (jen dokud nás nemoc neprobudí z letargie), což je velká škoda. Ochuzujeme se tím o mnohem hlubší prožívání svých momentů.

Žijeme přece ve 21.století, tak proč vůbec
přemýšlet o požehnání domu?

Je to tak, že kolem nás existují “věci”, které si ani neuvědomujeme. Takové, které jsou tady přítomny ještě dříve, než lidstvo a my je často vůbec nevnímáme. To ale neznamená, že je můžeme přehlížet. Je to podobné jako s dýcháním – většinou si ani neuvědomujeme, a přesto se to děje.

Neříkám, že je pozornost na okolní energie životně důležitá jako dýchání. Ale v určitých životních fázích se nabízí věnovat jim větší pozornost, a to právě, pokud jsme se vydali na cestu duchovního rozvoje a vědomého života.

Zkuste teď malé cvičení: ponořte se s hlubokým dýcháním do sebe, uvolněte se (dejte si na to chvilku, není to hned) a pak pomalu zkoušejte rozšířit svou pozornost a vnímat vše kolem vás. Všimněte si toho, co není běžně vidět. Ten prostor, který se zdá být prázdný a přece prázdný není. Co všechno dokážete zavnímat, jak na vás okolní energie působí?

Je to přítomnost něčeho, co nás všechny přesahuje. Nemám teď na mysli přímo Boha, ale prostě přírodní a vesmírné síly světa, ve kterém své životy žijeme… a s Bohem to samozřejmě souvisí, ale to je už na jiný článek.

Jsme součástí velkého dění. Přes náš uspěchaný životní styl to bohužel vnímat nemůžeme. Na konci článku dostanete odpověď na to, co s tím můžeme jako jednotlivci zkusit dělat.

Rituál a práce se záměrem

Moje klientka se bude s rodinou brzy stěhovat do nově postaveného domu. Jako poslední doporučení před stěhováním jsem navrhla udělat spirituální kolaudaci domu. Ta by měla obecně být ve znamení uctění, přípravy a očištění prostoru před zahájením samotného bydlení.

Rozhodla jsem se tedy sestavit určitý rituál, jak je možné spirituálně naladit budoucí prostor. Vycházím z práce s energií, historické praxe a používání vědomé tvorby reality, tedy práci se záměrem.

Ať už jste duchovně založeni nebo ne, tenhle rituál je zároveň i symbolické vyjádření začátku nové životní fáze celé rodiny. Prožití, zavnímání, uvědomění… nechat v sobě tyto nové silné dojmy usadit a integrovat.

Stěhováním do nového se v životě hodně věcí změní, někdy dokonce postupně úplně všechno.  Je to tím, že každý prostor na nás, jako jeho obyvatele, má určitý konkrétní vliv.  Podle toho, jaká se nachází energie v místě, co, kde a jakým způsobem nás obklopuje a také jaké jsou vaše osobní astro vlivy, to všechno se prolne dohromady a výsledky v podobě vnitřních i vnějších okolností mohou být leckdy velmi zajímavé! 😊

Může to znít trochu jako z jiného světa, ale čtete-li dál, patrně patříte mezi ty z nás, kteří se rozhodli přistupovat ke svému životu vědoměji.

Rituál „spirituální kolaudace“, jak jsem ji nazvala, je možné provést následujícím způsobem:

  • Máte-li tu možnost, nechte si specialistou Feng Shui předem vybrat vhodné datum pro tuto událost. Takové, které podpoří váš záměr šťastného a spokojeného života v budoucím domově a bude v souladu s astrologickým nastavením budoucích obyvatel domu.
  • Pozvěte blízké lidi a také ty, kteří se stavbou nějak pomáhali nebo nás jinak podporují (ale je samozřejmě možné udělat rituál jen za přítomnosti budoucích obyvatel).
  • Oblečte se do slavnostního oděvu, ideálně v červené barvě.
  • Připravte si čerstvé květiny nebo nakvetlé větvičky, pokud je tomu sezóna nakloněna a ozdobte hlavní vstup (nebo vstupy, pokud je jich více) do domu, potažmo na pozemek.
  • V místě hlavního obytného prostoru připravte malý stoleček nebo kobereček (např. mandalu) přímo na zem s předměty, které pro vás mají duchovní význam (drahé kameny, sošky božstev, andílci, mantry, tibetská miska, korále, svíčky atp.) a také s dárky, které přátelé do nového domu věnovali. Jde o první variantu domácího oltáře, který pak můžete umístit po nastěhování do některé z místností.
  • Zapalte tu svíčku, vonnou tyčinku nebo aromalampu, rozložte čerstvé květy a misku s vodou. Bylo by výhodné, kdyby předměty zastupovaly všech pět prvků, tedy oheň (svíčka), zemi (kámen), dřevo (rostliny), kov (tibet.mista/šperk/soška) a vodu (miska s vodou).
  • Použijte větší svíčku, aroma lampu s vonným olejem, vonné tyčinky nebo vykuřovadlo a projděte s nimi všechny místnosti. Ideálně celou místnost – každý roh – po směru hodinových ručiček. Toto lze provést i s použitím vody, kterou jste předtím „nabili“ drahými kameny a svou energií lásky a vděčnosti (pamatujete na Masaru Emota?). Můžete vždy pár kapek rozstříkat v každé místnosti, každém rohu.
  • Obejděte takto i samotný dům zvenku kolem dokola.
  • Nechte přítomné lidi každého po jednom pronést své přání do nového prostoru, do nové životní etapy rodiny (co přejí domu a lidem, kteří v něm budou žít). To je možné udělat i písemně a tyto vzkazy s přáním později zakopat na zahradě do země.
  • Ponořte se do meditace a zkuste vizualizovat, jak se celý dům naplňuje třpytivým zlatavým světlem, které proudí z nebes. Prociťte si tuto zářivou energii plnou lásky a radosti. Nechte celý prostor zaplnit tímto světlem a prozářit ho i navenek. Postupně ho pak stahujte do hmoty domu – do zdí a všech pevných částí. Nechte tady světlo uložené s vědomím, že je stále přítomno.
  • Na závěr poproste (možno v duchu) energie Matky Země a energie nebes o jejich požehnání tomuto prostoru.
  • Ukončete rituál poděkováním a projevením vděčnosti za všechny dary, za všechnu lásku a hojnost, které se vám dostává.

Není pochyb o tom, že naši předci považovali rituály za velmi důležitou součást života. Můžeme se dnes dokonce od nich poučit o vědomém přístupu. Bez rituálů a spirituality nám často chybí v životě určitá kotva – uvědomění si, co se přesně v daném bodě odehrává a jak důležité to pro naši budoucnost je.

Proto, abychom si mohli dovolit všechna ta uvědomění a tvořit tak svůj život, je potřeba dovolit si zastavit se. Zastavit a zavnímat. Kde jsem a kam směřuji, co mi to přináší, je to se mnou v souladu?

Kolikrát už mi tohle zavnímání ušetřilo zbytečně vynaloženou energii na něco, co vlastně nebylo mým bytostným přáním, ale já se o to přesto dlouho snažila. Znáte to určitě taky – něco se musí, něco se očekává, něco je přece úplně běžné a dělají to tak všichni, a proto to ani moc nezkoumáme a jedeme na autopilota..

A v tom taky spočívá odpověď na otázku, PROČ vlastně chtít vědomě přistupovat k životu, používat rituály, žehnat prostoru a meditovat 😉

Pokud skutečně chcete vědomě vytvářet svůj život a pocit štěští, možná se vám bude hodit trochu pomoc. Proto jsem vytvořila e-knihu, kterou si stáhnete zdarma

Krásný čas lásky vám přeji!<3

Share on facebook
Sdílet
0 0 Hlasovat
Hodnocení článku
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře